Gorgone

Logotip Gorgone

GORGONE - LENDAVA

Življenje svoje…za ime tvoje Navijaška skupina Gorgone Lendava je bila ustanovljena leta 1991. Po osamosvojitvi Slovenije je na tleh novo nastale države zavladal, če lahko temu tako rečemo, pravi »navijaški boom«. V tistih letih je bilo ustanovljenih veliko novih navijaških skupin, saj je skorajda vsako večje mesto imelo naenkrat svojega prvoligaša.

Po vzoru vecjih navijaških skupin iz bivše republike in tudi že uveljavljenih domačih skupin kot so Green Dragons, Viole Maribor in Tifozi Koper, se je tudi v Lendavi začela organizirati navijaška skupina, katera naj bi navijala za lokalni nogometni klub Nafta. Točnega datuma nastanka navijaške skupine noben od starejših Gorgon nebi vedel povedati, tako je ostala samo letnica 1991. Na začetku poti, se je na vsaki domači tekmi zbralo približno 30-40 mladih, kateri so pod skupnim imenom »GORGONE LENDAVA« dajali svoj glas tradicionalnemu klubu Nafta Lendava.

Novonastala navijaška skupina je postajala med mladimi vedno bolj priljubljena in tako se je iz tekme v tekmo število navijačev večalo. Leta 1992 so takratne Gorgone doživele svoj vrhunec na polfinalni tekmi slovenskega pokala proti NK Maribor Branik, ko se je v Lendavi zbralo nekaj čez 80 Gorgon. V prvih letih obstoja navijaške skupine, velja še omeniti množični gostovanji v Rogaško Slatino, proti tamkajšnjemu prvoligašu Steklarju. Pravzaprav noben še sedaj ne ve povedati, zakaj je bilo prav to gostovanje tako privlačno za »Gorgone«.

V prvem letu obstoja so tudi »Gorgone«, s svojo glasno podporo bistveno pripomogle k temu, da je Nafta ostala med prvoligaško elito. V naslednji sezoni je navijaška skupina kakor tudi klub sam, padla v veliko krizo. Veliko navijačev, predvsem starejši člani, so na začetku sezone zapustili skupino iz takšnih in drugačnih razlogov, tako da je ostal v večji meri le še podmladek skupine, kateremu je bil primarni cilj ohraniti skupino.

V sezoni 1992/93 je Nafta izpadla prvič v 2. slovensko ligo. Mnogo ljudi je takrat obrnilo hrbet svojemu lokalnemu klubu,toda ne»Gorgone«. Ljudje, kateri so takrat prevzeli vodenje navijaške skupine, so v prvih letih, izdelali prve šale z napisom »Gorgone«, izdelanih je bilo nekaj novih transparentov, med katerimi je tudi še ohranjeni»GORGONE«, kateri še vedno predstavlja t.i. udarni transparent skupine, kratke majice in nalepke. Organiziranost se je skratka z leti stopnjevala. Kljub neatraktivni ligi, Gorgone so bile namreč edina aktivna navijaška skupina v 2. ligi, se je na domačih tekmah zbiralo v povprecju 30-40 ljudi.

V tistih letih so bili vrhunci sezone predvsem lokalni derbiji proti NK Veržej in NK Turnišče, kjer so za skupino bila zanimiva predvsem gostovanja pri omenjenih klubih. Čeprav velikokrat v majhnem številu, je skupina začela redno obiskovati tudi gostujoče tekme. Nekatere, še sedaj aktivne Gorgone se rade oz. nerade spominjajo tekme v Šmartnem, ko se jih je odpravilo 15-20 na gostovanje k tamkajšnjemu 2. ligašu. Po tekmi naj bi gledalci in policija fizično napadli »Gorgone«, kjer so krajšega potegnili Lendavčani. Od leta 1993 do leta 1997 lahko trdimo, da je navijaška skupina glede na okoliščine, doživljala svoje najboljše čase. Sezono 97/98 lahko označimo kot najbolj skromno v celotni zgodovini navijaške skupine. Dolgočasna liga, pomanjkanje navijaške konkurence in neambicioznost kluba je terjala svoj davek. Število članov je drastično padlo, kljub temu se je ohranila skupina entuziastov, katera je vztrajala naprej. V tistem letu velja omeniti množično gostovanje v Renče, kjer je Nafta igrala odločilno tekmo za obstanek v 2. ligi. Skupina se je v naslednjih sezonah spet začela dvigati.

Tudi izpad v 3. ligo ni bistveno vplival na nadaljnji razvoj navijaške skupine. Predvsem gostujoče tekme so imele svoj poseben čar v omenjeni ligi. V tistem letu so Gorgone pustile svoj pečat na gostovanju v Šoštanju. Na kvalifikacijsko tekmo v Šoštanj, se je odpravil en avtobus iz Lendave. Huda alkoholiziranost je botrovala k temu, da se še dandanes ljubitelji nogometa v mestu termoelektrarne spomnijo divjega gostovanja »Gorgon« . Tudi povratna tekma v Lendavi ni minila brez izgredov. Razočarani nad rezultatom, so »Gorgone« po tekmi napadle navijače Šoštanja.

Kljub neuspehu v dodatnih kvalifikacijah, je Nafta napredovala v 2. ligo, kajti Šoštanj ni zadovoljil pogojev NZS, za igranje v omenjeni ligi. Tako je Nafta spet po enem letu nastopala v 2. ligi. Cilji uprave z novimi okrepitvami so bili jasni: Nafta v 1. ligo! Nafti je takoj v prvi sezoni, po uvrstitvi v 2. ligo, uspel želen prehod v 1. slovensko ligo. Navijanje, izgled tribune in število članov se je občutno izboljšalo, kljub temu, da je Nafta igrala več kot ¾ domačih tekem v svoji prvi 1. ligaški sezoni, v 25 km oddaljeni vasi Beltinci, kajti stadion v Lendavi ni zadovoljil pogojev NZS, kar je pomenilo, da je skorajda vsaka domača tekma bila tudi na nek način gostujoča, kar je vplivalo predvsem na število navijačev na »domačih« tekmah. 13. maja 2006 je Lendava končno dočakala obnovljen stadion. Na otvoritveni tekmi sta se srečali ekipi Nafte in Maribora. Glede nato, da skupina do omenjene tekme ni imela točnega datuma nastanka skupine, smo se odločili, da je to pravi trenutek proslaviti 15. let obstoja. Na tekmi se je zbralo rekordno število Gorgon (cca. 120). Obletnica je uspela v vseh pogledih, kajti na tribuni so bili prisotni ljudje iz vseh generacij od leta 1991 do leta 2006. Za to tekmo je bil izdelan tudi transparent »GORGONE VETERANI«, za katerim stojijo predvsem starejši in ne več ne tako aktivni navijači, kateri se pridružijo skupini in navijanju na vseh večjih tekmah.

Trenutno število navijačev se giblje v povprečju med 40 in 50 na domačih tekmah. Skupina se udeležuje tudi vseh gostujočih tekem, kjer se pa število navijačev razlikuje od tekme do tekme. Priljubljeni gostovanji sta predvsem Celje in Maribor, kateri imata poleg Lendave tudi edini aktivno navijaško sceno v 1. ligi. V letu 2009 navijaška skupina »GORGONE LENDAVA« praznuje svojo polnoletnost, cilji skupine za bodočnost pa so, da kljub vedno bolj naraščajoči represiji in vseh ostalih dejavnikov modernega nogometa in družbe, da ohranimo »sceno« aktivno še v nadaljnjih letih v Lendavi. Tradicija zavezuje…Nafta povezuje

Vir: Facebook-Gorgone Lendava