Nogometno društvo Lendava

NOGOMETNO DRUŠTVO LENDAVA

Nogometno društvo Lendava 1903 nastopa pod tekmovalnim imenom “NK Nafta 1903”. Društvo je bilo ustanovljeno 9. julija 2012. Stadion se imenuje Športni park Lendava in se nahaja na Kolodvorski ulici 7 v Lendavi.

Ob članski ekipi, ki od sezone 2017/2018 nastopa v 2. SNL, ima društvo še 7 mladinskih selekcij, kjer trenirajo igralci iz območja Prekmurja ter sosednje Madžarske in Hrvaške.

STADION

Domače tekme Nafte 1903 se igrajo na Športnem parku Lendava, ki se nahaja na Kolodvorski ulici 7 v Lendavi.

Kapaciteta stadiona je 3.000 (2.000 sedišč). Prvotno je bil stadion zgrajen leta 1946, ki je bil majhna tribuna, s kapaciteto 400 mest. Leta 2006 se je pričela prenova in zgradil se je moderen športni objekt z reflektorji, ki ima licenco tudi za evropske tekme, gostijo pa se tudi ženske reprezentančne tekme.

ZAČETKI

Nogometno društvo Lendava 1903 se je ustanovilo 9.7.2012 s tekmovalnim imenom NK Nafta 1903. Do sezone 2011/2012 je v slovenski Prvi ligi tekmovala ekipa NK Nafta Lendava, ki je zaradi finančnih težav ter dolgov na skupščini junija 2012 razglasila stečaj.

Dober teden dni kasneje so se zbrali ljubitelji lendavskega nogometa s predsednikom Ivanom Oletičem na stadionu Športni park, kjer so soglasno določili ime novega kluba: Nafta 1903. Letnica 1903 je kot simbol prvega mesta v Sloveniji, kjer se je igral nogomet. Z željo, da se na lendavskih tleh nadaljuje igranje nogometa so tako ustanovili nov klub, ki je začel z nižjega ranga tekmovanja. Ustanovitelji kluba so: Štefan Kiš, Igor Kleiderman, Damjan Hozjan, Saša Levačič ter Dezső Gerencsér. S petimi člani so upravni odbor sestavljali: Nikolaj Biro, Damjan Hozjan, Saša Levačič, Ferenc Horváth ter Ivan Oletič. Stadion je še naprej ostal moderni Športni park Lendava, prenovljen leta 2006.

ZAČETKI V POMURSKI LIGI

Vse se je začelo ponovno. Nogometno društvo Lendava 1903 je imelo zelo malo časa, da v tekmovalni rang prijavi moštvo za katerega pa je bilo sestavljanje izredno zahtevno. Računalo se je predvsem na domače igralce. V moštvu so tako bili igralci, ki so ali so že igrali za Nafto 1903 v mladih letih ali pa so bili igralci iz takratne prve lige.

 

Takratna ekipa je bila:

Tim Litrop (vratar), Saša Levačič, Miran Doma, Nikolaj Biro, Stiven Žlebič, Nino Vöröš, Gregor Bunderla, Robert Kocet, Mihael Ivanič, Tadej Duh, Stjepan, Caban, Dezső Gerencser, Roland Smej, Goran Čuka, Matej Vida, Luka Ivanič, Rok Horvat, Mihael Požgai, Štefan Horvat, Fordan Mihael, Adam Zagorec.

in nekateri ostali. Moštvo je tekmovalno sezono 2012/2013 pričelo v takratni Pomurski ligi. Moštvo je vodil Aleksander Baša.